lundi 23 mai 2011

Quinoa - peruwiański ryż





czyli komosa ryżowa to według Inków matka wszystkich ziaren, która od jakiegoś czasu podbija zachodnie BIO-kregi. Jest uprawiana w Ameryce Południowej od pięciu tysięcy lat, ale jej krewniaczki można było spotkać już jakiś czas temu w okolicach Gubina, (Lubuskie) (!) Ze źródeł zbliżonych do Wiki dowiadujemy się, ze owoce Quinoa wyglądają jak drobne orzeszki otoczone zmięśniałym okwiatem. Nasiona występują w różnych kolorach tęczy o średnicy 1,1-2,5 mm. Na powierzchni mają ostrokanciaste, głębokie i gęsto rozmieszczone plastrowate dołki i wspaniale smakują w sałatce Ha-Long by Exki.

Garść przepisów na - cooking quinoa  http://www.cookingquinoa.net/ i http://www.aufeminin.be/



w środę takie werynki sama wymodeluję J


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire